4 Οκτωβρίου Παγκόσμια μέρα των ζώων

Με αφορμή την παγκόσμια ημέρα ζώων στις 4 Οκτωβρίου, διαμορφώνουμε το παιδαγωγικό μας πρόγραμμα γύρω από τα δικαιώματά τους.

Με τη βοήθεια εποπτικού υλικού συζητάμε με τα παιδιά για την έννοια της φιλοζωίας, χρησιμοποιώντας σχετικά παιδικά τραγούδια και περιπέτειες ζώων (μύθοι Αισώπου), που ευαισθητοποιούν τα παιδιά και προάγουν την ενσυναίσθηση.

Επιπρόσθετα, κατηγοριοποιούμε τα ζώα ανάλογα με το φυσικό τους περιβάλλον, δημιουργώντας πέντε ομάδες (δάσους, αγροκτήματος, ζούγκλας, θάλασσας και πολικά ζώα). Μέσω εποπτικού υλικού, παρατηρούμε και αναγνωρίζουμε τα ζώα κάθε κατηγορίας. Μαζί με τα παιδιά, αναπτύσσουμε τις κινητικές δραστηριότητές τους (π.χ. Παντομίμα ζώων, δραματοποίηση μύθων), ενώ τα εκπαιδευτικά παιχνίδια (π.χ. παιχνίδια με κάρτες μνήμης) μαζί τους, βοηθούν στην κατανόηση όσων μάθαμε.

Το πιο όμορφο κλείσιμο για το θέμα μας, φυσικά, είναι μια εκδρομή σε μία φάρμα. Εκεί τα παιδιά έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τα ζώα από κοντά, να τα ταΐσουν και να ενημερωθούν από τον αγρότη ή την αγρότισσα για τη ζωή στη φάρμα, το πόσο σημαντική είναι η οικολογική καλλιέργεια και τα οφέλη της για τον άνθρωπο, τα ζώα και γενικά για το περιβάλλον και τέλος, να γευτούν κάποια από τα προϊόντα που μας προσφέρουν τα ζώα που γνωρίσαμε.